středa 18. února 2015

Zapečené brambory "se smetanou"

Potřebujeme:
Brambory
Syrové zelí (nebo jinou zeleninu - brokolici, květák, špenát - záleží na vás)
Kokosové mléko (například takové, je důležité, aby bylo husté)
Koření
pozn: Poměr surovin není důležitý


Postup:

1. 
Troubu předehřejeme na 200°C

2.
Brambory oškrábeme a nakrájíme na plátky o tloušťce přibližně 1 cm. Vložíme do vroucí, mírně osolené vody.  Vaříme přibližně 10 minut (aby brambory byly téměř měkké).




3.
Syrovou zeleninu nakrájíme na malé kousky (pokud přidáváte tvrdší zeleninu, můžete ji předem mírně podusit).
 4.
Do hluboké pečící mísy střídavě klademe brambory a zeleninu a okořeníme. Já jsem použila česnek, himalájskou sůl, petržel a mletou papriku.
5. 
Pečeme při 200°C přibližně 30 minut, dokud nebude povrch mírně křupavý. Poté vytáhneme a poléváme hustým kokosovým mlékem. (Kokosové mléko z plechovky je potřeba před použitím promíchat).
6.
Znovu dáváme do trouby se stejnou teplotou na přibližně 15 minut. Kokosové mléko udělá nahoře krustu, která připomíná tvrdý zapečený sýr, uvnitř se vytvoří smetanový základ, který dodává sýrovou chuť.
(Fotky jsou foceny večer s bleskem, proto jsou barvy zkreslené. Výsledný pokrm měl zlatavou barvu.)

7. 
Podávejte ihned nebo nechce vychladnout. Dobrou chuť.


Variací je nespočet - příště místo brambor použijte těstoviny, přidejte jinou zeleninu, ochuťte jiným kořením. :)


Žádné komentáře:

Okomentovat