pátek 5. června 2015

Chyby a mylné informace na raw stravě

Rozhodli jste se, že je čas začít přemýšlet nad tím, co si dáváte do úst, odkud vaše jídlo pochází, jaký má vliv na životní prostředí, na vaše zdraví, energii a vitalitu. Už jste našli svou cestu a jste pevně rozhodnutí, že vitariánství zkusíte. Jenže co teď?

"Poradíte mi nějaký recept?"

Jednou z výhod raw stravy je to, že nemusíte (a neměli byste) ztrácet spoustu času v kuchyni. Konzumujte potraviny v jejich přirozené formě, bez tepelných a jiných úprav.
Nechápejte mě špatně, zkoušet nové a chutné recepty je mým koníčkem a sama si je ráda dám. Ale rozhodně by to neměl být rituál každého hlavního jídla. "Co budeme dneska vařit na oběd?", "Co mám udělat k večeři?" ... jsem si jistá, že máte spoustu jiných aktivit, kterým rádi věnujete svůj čas a na oběd si vezměte ovoce. Nezapomínejte na správné kombinování potravin.


"Na raw stravě mám pořád hlad. Co mám dělat?"

Když potřebujete na záchod, tak jdete na záchod nebo píšete na internet prosbu o radu? :) Tohle je mi stále záhadou. Když mám hlad, tak mi tělo zřejmě říká, že potřebuje jídlo. Není to zrovna věc, na kterou potřebujete vysokoškolský diplom. Jednoduše se jděte najíst.
Snažte se ale opravdu rozlišovat, jestli máte hlad nebo jenom chutě.
Živá strava je velmi dobře stravitelná, proto nebudete mít ještě 2 hodiny po jídle pocit úplného nasycení a nafouknuté břicho, to ale neznamená, že máte hlad. Žaludek nemusí být naplněn až po okraj.

"Mám pocit, že jím strašně moc."

Ovoce a zelenina obsahuje spoustu vody. I když máte pocit, že jíte velké množství, na kalorie to s největší pravděpodobností bude akorát nebo dokonce málo. Pro začátek můžete používat kalorické tabulky, abyste měli přibližný přehled, kolik toho opravdu sníte.
Jen pro představu: 1kg rýže = cca 3500 kcal
                                   1 kg jablek = cca 600 kcal

"Z ovoce nepřiberu, proto ho můžu jíst, kolik chci."

Jak už jsem psala výše, ovoce má mnohem méně kalorií, proto se většinou stane, že lidé na raw stravě začnou hubnout. To ale neznamená, že se můžete přecpávat. Hubnutí je hlavně o tom, že máte vyšší energetický výdej než příjem. Když budete pravidelně přesahovat kalorický příjem, tak přiberete i na ovoci. Není žádný důvod, aby se na vitariánství přebytek kalorií odpařoval, bude se ukládat jako na jakékoli jiné stravě.

"Z ořechů a semínek přiberu, protože mají hodně tuku."

Odpověď je hned o odstavec výše - nepřibírá se z tuků (navíc z těch zdravých), ale z vyššího kalorického příjmu než je váš výdej.

"Hlavně zařaď do jídelníčku superpotraviny."

A to proč? :) "Superpotraviny" neobsahují nic extra zázračného, léčivého, super dietního, svalotvorného a nevím, co ještě. Jsou to normální potraviny. Obsahují ty stejné minerály a vitamíny, které naleznete kdekoli jinde, i v lokálním ovoci a zelenině (a za zlomek ceny). V místě, kde ta "superpotravina" roste, není ničím vychvalovaná, kolikrát je to i plevel. Jenže marketing se dá udělat ze všeho. Jsou to potraviny, které neznáme, které u nás nerostou, takže podle zákona "za plotem je tráva zelenější" se nám tyto potraviny snaží vnutit pod příslibem zázraku a my jen vesele taháme peníze z peněženky a myslíme si, že pro své zdraví děláme to nejlepší. Radši běžte na trhy.

"Dopřejte si v létě zdravou zmrzlinu: jen z mraženého ovoce."

Suroviny v té zmrzlině sice zdravé budou, ale samotná zmrzlina moc zdravá nebude. Obzvlášť v létě. Pro tělo není dobré ochlazovat ho zevnitř, pokud je venku velké teplo.
Když dáte do těla něco ledového, tak musí zvýšit svou teplotu a vynaložit více energie - nutit tělo ať zvyšuje svou teplotu, když je venku 30°C, to není moc chytré. :)
Volte přirozeně ochlazující potraviny (tropické ovoce) v pokojové teplotě. (Totéž platí pro studené nápoje.)

"Poraďte mi něco, co mi dodá energii."

Nedostatek energie může mít spoustu důvodů, např. málo spánku, stres, málo jídla, detoxikace, ... najděte příčinu a vyřešte ji!
V žádném případě se nepouštějte do stimulantů (matcha, zelený čaj, kakao, guarana, káva, zelená káva). Nárazově vám to neublíží, ale nesmí se to stát pravidlem. Stimulanty jsou návykové, jsou to lehké drogy, vaše tělo si na ně zvykne a bude je vyžadovat stále ve vyšších dávkách.

"Jak připravit raw rýži?"

... a další potraviny ...
Už jen to, že nevíte, jak tu potravinu připravit, vám má napovědět, že do raw stravy nepatří. Už jsem to psala a napíši to znovu: vitariánství je o jednoduchosti - vzít ovoce do ruky, umýt ho a sníst ho. Pokud na přípravu nějaké potraviny potřebujete postup nebo recept, tak asi nebude tak úplně součástí přirozené stravy, kterou raw je.
To, že tu rýži připravíte bez tepelné úpravy, z ní nedělá zdravější potravinu. Naopak. Obsahuje spoustu škrobů a ty jsou nám lépe stravitelné po uvaření. Pokud máte chuť na rýži, tak si ji uvařte. Pokud chcete být čistě na raw stravě, tak konzumujte pouze potraviny, které tepelnou úpravu nepotřebují.
Není to o tom jíst totéž jako kdysi, ale za každou cenu syrové. Jídelníček se musí překopat celý, nestačí pouze vyhodit varnou desku.

"Raw strava má málo bílkovin."

No, spíš je to tak, že konvenční strava jich má hodně. Přebytek bílkovin je problém, ničí ledviny, způsobuje překyselení organismu ... naopak neexistuje jediná diagnóza na základě nedostatečného příjmu bílkovin.
Tělo přijaté bílkoviny nedokáže využít, nejdříve je musí rozložit na aminokyseliny a až z nich si vytvoří vlastní bílkoviny, vlastní stavební látku. To je samozřejmě pro tělo zbytečně zatěžující. Raw strava obsahuje aminokyseliny v jejich původní formě, ve všech potravinách a tělo s nimi naloží přesně tak, jak potřebuje.
Kompletnost esenciálních aminokyselin: Není potřeba přijímat všechny esenciální aminokyseliny v jedné porci, dokonce ani v jeden den. Tělo má schopnost uchovávat si zásoby nevyužitých aminokyselin a vytvoří z nich stavební látku, až bude mít všechny, které potřebuje.
Mimo to existují rostlinné zdroje potravin, které mají kompletní spektrum aminokyselin: mrkev, pomeranč, jablko, banán, špenát, mandle, konopná semínka...

"Raw/vegan strava není vhodná, protože neobsahuje vitamín B12."

Vitamín B12 pochází z mikroorganismů, vytváří ho bakterie. Dokážou ho vytvořit bakterie ve střevech, respektive by ho měly zvládat vytvořit, ale tím, že jej odmalička konzumujeme ve stravě, tak tuto funkci většina z nás ztratila.
Zvířata žijící ve svém přirozeném prostředí B12 konzumují v půdě a uchovávají v játrech a ve svalech, jenže velkochovy nepouští zvířata na louku, aby jej získaly. Tento vitamín je vytvářen synteticky a je jim přidáván do krmiva. Vynechte tohoto prostředníka a suplementujte vitamín B12 sami. :)

Žádné komentáře:

Okomentovat